Voortbestaan Amsterdam Fashion Week onzeker

Nederlands ontwerptalent binnenkort geen podium meer op eigen bodem

Op 16 januari gaat de Amsterdam Fashion Week weer van start. Zowel gevestigde als beginnende ontwerpers en merken showen hun nieuwste collecties op de catwalk. Naast de catwalkshows is verspreid over de stad een scala aan exposities, feesten en andere evenementen op het gebied van mode. Maar er bestaat een kans dat dit de laatste Fashion Week van Amsterdam zal zijn.

Wake up call

Organisator Bart Maussen trekt aan de bel. Een wake up call, zoals hij het zelf noemt. De Fashion Week is volledig afhankelijk van sponsoren en gemeentelijke subsidies. En de gemeente Amsterdam heeft aangegeven mogelijk met die subsidie te zullen stoppen. Waar de buitenlandse Fashion Weeks miljoenen aan subsidie ontvangen om jonge talenten en journalisten mee te trekken, is dat bij Amsterdam niet het geval. Alle beginnende ontwerpers worden dus voor de neus van Amsterdam weggekaapt.

Promotie Amsterdam

Volgens Maussen kan het de stad Amsterdam juist veel opleveren als de gemeente het evenement steunt.  ’De stad profileert zich in het buitenland ook als modestad en werkt actief aan het binnenhalen van internationale modebedrijven. Nodig die bedrijven dan uit bij een evenement op de Fashion Week, en die structureel wervend en commercieel inzetten.’

fashion week

New-York, Londen, Parijs en Milaan zijn de vier belangrijkste fashionsteden

Podium voor talent

Dat de Amsterdam Fashion Week een podium is voor ontwerptalent en hen laat opvallen bij grotere commerciële partijen, overkwam mannenmode ontwerpster Marije de Haan. Ze gebruikte tijdens haar show op de Fashion Week weleens schoenen van HUB. En dat resulteerde in een prachtige samenwerking tussen de ontwerpster en het schoenenmerk. Voor het voorjaar van 2014 mocht ze een vrouwenschoenenlijn ontwerpen.

Verlies

Deze maand nog vergadert de gemeente over de evenementen. Daarbij hoopt Maussen dat de Fashion Week omarmt wordt en ze 2 ton aan subisidie zouden kunnen krijgen. Niet alleen voor de stad, maar ook voor de Nederlandse mode industrie zou het een groot verlies zijn als de Amsterdam Fashion Week stopt.