Van houtskool naar inkt

Van de oudste rotstekeningen naar moderne betaalbare kunst, de ontwikkelingen in de schilderkunst hebben niet stilgestaan.

De eerste vormen van schilderkunst zijn de rotstekeningen zoals die gevonden zijn in de grotten van Lascaux (Frankrijk). De tekeningen zijn in 1940 ontdekt en zijn waarschijnlijk gemaakt tussen 15.000 en 10.000 voor Christus. De Grieken, Egyptenaren en de Romeinen versierden hun bouwwerken uitbundig en vertellen ons heel veel over de geschiedenis. Later werd er vooral geschilderd op canvas- of linnendoeken met aquarelverf of olieverf. Religieuze schilderingen vindt men op fresco’s en gebrandschilderde ramen.

Er bestaan diverse schildertechnieken, veel daarvan zijn dan ook kenmerkend voor een bepaalde schilder. Zo herkent men een schilderij van Vincent van Gogh makkelijk door het gebruik van de streepjes en fijne lijntjes. Deze techniek noemt men ‘pointillisme’. Een werk van Piet Mondriaan daarentegen is duidelijk herkenbaar aan de grote vlakken en het gebruik van primaire kleuren.

Tegenwoordig is inkt een populair materiaal om mee te werken. Ook wordt niet per definitie een doek gebruikt als achtergrond. Bodypainting is een vorm van schilderkunst waarbij het lichaam van een mens beschilderd wordt, veelal via airbrush-techniek. Bodypainting is een tijdelijk versiersel. Heeft men een permanente lichaamsversiering, dan spreken we van een tatoeage. Hierbij wordt door een naald inkt onder de opperhuid aangebracht met een tatoeëermachine. De naald of naalden fungeren hierbij als ‘kwast’. De tekening wordt zo op het lichaam aangebracht.

Tot slot is er natuurlijk nog de betaalbare kunst die geprint wordt. Voor iedereen is er zo de mogelijkheid om de Mona Lisa in de huiskamer te hangen in elk gewenst formaat. Je besteld een geprint exemplaar online of print er zelf één en je bent de trotse eigenaar van een kunstwerk dat al door velen bewonderd is.