Online kunst kijken én kopen

Om een echt kunstwerk te kopen moest je tien jaar geleden nog de kunstateliers en kunstmarkten afstruinen, maar met de opkomst van online kunstgaleries kun je tegenwoordig vanuit de bank op zoek naar het perfecte kunstwerk. Een voorbeeld van een goede website om kunst te bekijken en te kopen is The Tappan Collectie, waar limited-edition prints en origineel werk van jonge opkomende kunstenaars worden verkocht. Een andere aanrader is Artsy. Op deze website wordt werk verkocht van onder andere Warhol, Damien Hirst en Cindy Sherman, maar er is ook goedkoper werk te vinden.

Tappan-Collective-Artists

Het voordeel van online kunst kopen is dat je op je gemak kan oriënteren op de momenten dat het uitkomt: of dit nu overdag, ’s avonds of ’s nachts is. Het is ook eenvoudig om contact te leggen met de kunstenaar als deze aan de andere kant van de wereld zit, en kan hij eventuele vragen beantwoorden. Bij het online kopen van kunst is het wel altijd belangrijk om je te verdiepen in de kunstenaar en de verkoper. Je kunt ook vragen naar een echtheidscertificaat. Het is immers lastig om online de authenticiteit van het kunstwerk te bepalen.

Heb je niet de financiële middelen voor een echt kunstwerk of wil je het liefst een bekend kunstwerk aan de muur hebben? Dan kun je een replica van het schilderij als poster op hoogwaardige kwaliteit laten afdrukken. Een andere mogelijkheid is om de afbeelding op canvas of een glasplaat te laten drukken. Als je zelf een goede printer hebt is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een afdruk te maken op fotopapier en deze in te lijsten. Er zijn ook kunstenaars die zich richten op digitale kunst. Zij maken een kunstwerk achter de computer en laten vervolgens de foto op plexiglas afdrukken. Het voordeel van kunst zelf (laten) afdrukken, is dat je zelf kan bepalen hoe groot het kunstwerk moet worden.

3d-printing

Ben je meer geïnteresseerd in beelden of andere 3D kunstobjecten, dan biedt de 3D-printer je in de toekomst misschien wel de gelegenheid om een kunstwerk zelf af te drukken. Op dit moment is de nieuwste printer nog aan de prijzige kant, maar daar kan snel verandering in komen!