Nieuwe technieken in kunstwereld

3D printen: ons klonk dit tot voor kort nog als een scene uit een Star Trek film in de oren. Je hebt dorst, drukt op een knopje en een ingenieus apparaat print een dampende kop thee voor je. Toch komt het 3D printen steeds meer in opmars, en er worden steeds meer toepassingen voor bedacht. Nog even, en iedereen heeft zijn eigen 3D printer thuis staan.

Objet1000_3D-Printer-open_low

Zo wordt het 3D printen al toegepast voor het printen van kleding, sieraden, eenvoudige gebruiksvoorwerpen, voedsel en meubels. De kunstwereld heeft het 3D printen inmiddels ook ontdekt als geavanceerde techniek om moderne kunst mee te maken.

In juni van dit jaar hield de kunstRAI in Amsterdam al een tentoonstelling waarin het werk van Eric van Straaten tentoon werd gesteld. Hij is één van de meest vooraanstaande kunstenaars op het gebied van 3D printen. Zijn werk is op het randje van kitsch, maar als je weet hoe moeilijk het is om dergelijke beelden te printen ga je ze vanzelf waarderen.

Er is de mogelijkheid om het 3D printen zelf thuis uit te proberen, alleen hangt er wel een prijskaartje van 1247 euro aan om het een 3D printer aan te schaffen. En helaas, een kop thee printen is nog niet mogelijk. Dus toch maar even erop uit om de 3D kunst in de musea te bewonderen?