Kunststad

Amsterdam: er zijn maar weinig mensen bij wie deze stad geen gevoel of associatie oproept. Madame Tussauds, de grachten, het Anne Frank huis, drugs, de Gay Pride, het Vondelpark, Koninginnendag of de wallen: bijna iedereen begint enthousiast één of meerdere van dergelijke woorden te roepen zodra Amsterdam genoemd wordt. Wanneer je Acda en de Munnik ‘’De Stad Amsterdam’’ hoort zingen krijg je vanzelf warme gevoelens voor de stad, of je nu wilt of niet.


Veel bezoekers doen tijdens een dagje Amsterdam vooral de welbekende highlights aan. Toch is het de moeite waard om je eens één of meerdere dagen te richten op de kunst in Amsterdam, want het aanbod is eindeloos en zeer de moeite waard. Als je je erin verdiept krijgt een dagje cultuursnuiven in Amsterdam toch echt een andere betekenis dan de doordringende wietluchten die je uit de coffeeshops tegemoet komen.

UntitledMuseumplein Amsterdam

Het museumplein is niet voor niets zo genoemd: met het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum kan je zeker een dag zoet zijn. Hoewel de laatste twee in verband met renovaties gedeeltelijk gesloten zijn, valt er toch nog genoeg Nederlandse- en moderne kunst te bekijken.

 Mocht je deze musea al goed bekeken hebben, dan hoef je niet te vrezen dat er niets meer op kunstgebied te zien is. Het Tropenmuseum, Sex Museum, Rembrandthuis, Amsterdam Museum, Joods Historisch Museum, de Oude Kerk en het FOAM Fotografiemuseum hebben ook nog genoeg te bieden. Ben je nog niet overtuigd? Wat dacht je dan van het Filmmuseum, het Stadsarchief of het Verzetsmuseum?

En wanneer je de hardnekkige associatie tussen Amsterdam en hash nog steeds niet los kunt laten is er altijd nog de optie om het Hash, Marihuana & Hemp Museum te bezoeken.

(Filmpje over straatkunst in Amsterdam, kunstenaar Niels Meulman)

 Kunst is dynamisch en begeeft zich ook buiten gebouwen. Er zijn dan ook veel kunstevenementen en galeries te vinden in de kleine, charmante straten of juist op groots opgezette terreinen. Verderop  vind je bijvoorbeeld meer informatie over de sfeervolle kunstmarkt op het Spui en de vele kunstateliers die Amsterdam herbergt.

De conclusie is onontkoombaar: Amsterdam barst van de kunst uit zijn voegen.