Kunst ligt op straat

Dat 3D-straattekeningen een unieke kunstvorm zijn, bewees het Nederlandse street-artcollectief Planet Street Painting twee jaar geleden tijdens het Chalk Festival in Sarasota, Florida. Hun driedimensionale terracottaleger van LEGO-poppetjes was een absolute blikvanger.

De 3D-straattekeningen, ook wel bekend als ‘streetpainting’ worden, afhankelijk van de gewenste duur, gemaakt van stoepkrijt, pigment of verf. Het maken van een ‘streetpainting’ neemt gemiddeld drie dagen in beslag. Tenzij de tekening overdekt is, mag men hopen dat het tijdje droog blijft.

The-Crevasse-kunst

Een 3D-straattekening in het echt zien kan een vreemde gewaarwording zijn. Vaak zijn ze misleidend, een optische illusie. Vanaf een bepaald punt kan je echt niet om de diepte heen, zo echt lijkt het. Voor wie er geen genoeg van krijgt: met deze foto’s word je de straat ingezogen!

De ontwikkeling van 3D-technieken heeft de afgelopen tijd niet stilgestaan. Inmiddels is de 3D film niet meer weg te denken uit de bioscopen en zijn de eerste 3D printers een feit.