Kansmakers Museumprijs 2015

Al jaren is de BankGiro Loterij Museumprijs een van de grootste culturele publieksprijzen van Nederland. De Museumprijs bestaat sinds 1990 en is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuur Fons in samenwerking met de Museumvereniging. Op 16 april aanstaande wordt de winnaar van 2015 bekend gemaakt en ontvangt maar liefst € 100.000,-.

Categorie Museumprijs 2015

logo-squareIeder jaar is er een andere categorie waaraan de musea moeten voldoen. Die categorie wordt bepaald door de jury. De jury bestaat uit vier vaste leden, gekozen voor vier jaar, jaarlijkse aangevuld met twee tijdelijke leden, op basis van hun expertise. Ze bezoeken alle musea en maken vervolgens een shortlist op. Het publiek kan daarna hun stem uitbrengen en het museum met de meeste stemmen wint. Dit jaar is de categorie:
Het streek- of stads historisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken.

Genomineerden

Op basis van de categorie Streek- of stadshistorische musea zijn de genomineerden voor 2015: het Zeeuws Museum in Middelburg,  het Amsterdams Museum in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden. De juryleen hebben hun nominatie onderbouwd met uitgebreide argumentatie.

Stemmen

Ieder jaar brengen wel bijna 40.000 mensen hun stem uit via www.museumprijs.nl . Iedereen van 18 jaar of ouder kan nog stemmen tot en met 12 april. Bovendien maakt iedereen die stemt kans op een reis naar New York.

bgl