Hash, Marihuana & Hemp Museum: van Medicijn naar Katoen

hash-marihuana-hemp-museumAmsterdam is een echte kunststad en voor de liefhebber zijn er musea in overvloed. Een museum dat er op het eerste oog misschien niet direct uitschiet is het Hash, Marihuana & Hemp Museum, maar het is toch een aanrader voor iedereen die wat nieuws wil leren en weer eens wat anders wil zien.

Niet alleen een softdrug

Wie een bezoekje aan het museum brengt, zal al snel tot de conclusie komen dat hennep veel meer gebruiken heeft dan die we voornamelijk uit de coffeeshops herkennen. De plant groeit ontzettend snel en is een onmisbare grondstof.

Bij de term hennep wordt in de meeste gevallen gedacht aan het roken van marihuana en het zaaien en oogsten van cannabis, terwijl de plant juist heel veel te bieden als grondstof maar ook voor medicatie! Hennep is de sterkste natuurlijke vezel en de plant is daardoor uiterst geschikt om in vele materialen en producten verwerkt te worden. Het telen van de plant is echter een lange periode verboden geweest, waardoor men zich nu pas lijkt te realiseren wat er allemaal met hennep kan worden gedaan.

Het museum

Het Hash, Marihuana & Hemp Museum heeft sinds de opening in 1985 ruim 1 miljoen bezoekers getrokken en elk jaar bezoeken ongeveer 75.000 mensen het museum. In het museum is veel informatie te vinden over de geschiedenis van hennep en er zijn vele kunstobjecten en voorwerpen die in het teken staan of zijn gemaakt met behulp van de plant. Het museum heeft de grootste collectie met cannabis gerelateerde voorwerpen ter wereld en er worden unieke prestaties gegeven die meer informatie geven over de relatie tussen hennep en de politiek, industrie en geschiedenis.