Fotokunst in Amsterdam

Bij kunst in Amsterdam denken veel mensen natuurlijk meteen aan het Rijksmuseum of het Stedelijk Museum, maar ook voor fotokunst kun je op heel veel plaatsen terecht in de stad.

Fotografiemusea

via: 10best.com

via: 10best.com

Huis Marseille was het eerste fotografiemuseum in Amsterdam. Elke drie maanden wisselt de tentoonstelling en er is een uitgebreide bibliotheek met fotografieboeken. Bekender bij veel mensen is waarschijnlijk Foam aan de Keizersgracht. Dat is de plek in Amsterdam om fotografie in allerlei vormen te bekijken. Van historische tot hedendaagse fotografie en werk van wereldberoemde fotografen tot aanstormend talent zul je daar kunnen bewonderen. Er zijn wisselende tentoonstellingen te bekijken in verschillende thema’s, bijvoorbeeld nieuws, mode of een actueel thema binnen fotografie.

Exposities

Een jaarlijks terugkerende tentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam is de World Press Photo. De winnende beelden van de World Press Photo wedstrijd voor fotojournalisten reizen de wereld rond en doen 100 steden aan, waaronder dus Amsterdam. Het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF) biedt een podium aan talentvolle fotografen. Er is dan ook regelmatig nieuw werk te bewonderen in de galerie. Bij het ACF is het daarnaast voor beginnende en gevorderde fotografen mogelijk een workshop te volgen. Fotografie is een populaire hobby en in een basiscursus kun je de fijne kneepjes van het fotografievak onder de knie te krijgen.

Foto’s voor thuis

Het is in veel musea en bij de meeste exposities mogelijk een foto te kopen voor thuis aan de muur. Leuker is het zelf maken van een mooie foto. Na een dagje foto’s kijken in Amsterdam heb je waarschijnlijk veel inspiratie. Heb je nog een kaal stukje muur in huis? Ga dan eens zelf aan de slag. Met een gewone digitale camera kun je al mooie plaatjes schieten en door de vele afdrukmogelijkheden krijgt je foto nog een extra dimensie. Denk bijvoorbeeld aan het afdrukken van de foto op hout. Dit geeft niet alleen een natuurlijk effect, het geeft je interieur ook nog een stoer look.