Digitalisering dwingt drukkerijen online te gaan

Drukkerijen-580x325De afgelopen jaren stonden drukkerijen en uitgeverijen flink onder druk en zag deze sector haar omzet flink dalen. In vijf jaar tijd verdween ruim een kwart van de omzet, wat zorgde voor een hoog aantal faillissementen. Zo hielden middelgrote drukkerijen als Thieme, Biegelaar en Euradius het niet vol. Ook in Amsterdam vielen er faillissementen te betreuren. Onlangs nog viel het doek voor Stadsdrukkerij Amsterdam, dat al sinds 1796 in bedrijf was.

Oplossing: online drukken

De belangrijkste oorzaak voor de faillissementen, naast de recessie, is de opkomst van digitalisering. Het internet speelt een steeds prominentere rol in ons leven, daar kunnen ook drukkerijen en niet omheen. Mensen kopen steeds meer en meer online, waaronder kunst, en lezen kranten, tijdschriften en boeken vooral via internet of hun e-readers. Hierdoor verdwijnt een groot aantal printproducten voor drukkerijen, wat voorgaande jaren vaste omzet was. Als antwoord hierop gaan steeds meer bedrijven online drukken. Daarmee wordt het ook voor consumenten makkelijker om producten te laten drukken, zoals visitekaartjes, posters en fotoboeken.

Mede door de overgang naar online drukken lijkt de sector wat op te krabbelen. In 2013 bleef de omzetdaling gelukkig beperkt tot 1,7%. In 2012 was dat nog 10%. De verwachting is dat Amsterdamse uitgeverijen en drukkerijen in de toekomst gespaard zullen blijven.